Field mechanic course in Holthees

Field mechanic course in Holthees

Just back from Holthees (Brabant), where we joined a week-long field car-mechanic 4×4 course.

We really learned a lot on maintenance and problem solutions. Very helpfull for our trip, great fun, super group and staff! You may want to take a look at the course programme or read the full review (in dutch) below if you are considering a long overland trip (or if you want to cut down on expenses for upkeep).

Course review (in dutch), written for Landcruiser Club NL:

Hallo allemaal,

Vorige week heb ik samen met mijn vrouw Ine de jaarlijkse week-cursus sleutelen aan je 4×4 gedaan, in Holthees (Brabant) bij Ronnie Jongert, autosleutelcursus.nl. Deze kan je via de club met korting boeken (let op: het is bij deelname van 2 personen goedkoper om het direct bij Ronnie te boeken, ivm 20% korting over de hele boeking bij rechtstreeks boeken en slechts op de tweede persoon via de LCC).

Hierbij mijn ervaring met de cursus, voor mogelijk geïnteresseerden.

Waarom hebben we meegedaan?
We zijn al een jaar of 3,5 in het bezit van onze LC HZJ75 en raken steeds beter op de hoogte van de techniek. Als we een klus laten doen, kijken of doen we in principe altijd mee, waar je van leert. En we hebben een paar keer meegedaan aan daginstructies via de club. Volgend jaar gaan we een half jaar op reis met de auto, daarom willen we nu meer. Zodat je als je in het veld staat je probleem kan inventariseren en hopelijk oplossen. Dus we hebben ons ingeschreven om meer van onze auto te weten, zelf onderhoud en kleine problemen op te lossen en als voorbereiding op de reis van volgend jaar.

Ervaring met de cursus
De cursus wordt één keer per jaar gegeven (in juli) voor 4×4 auto’s van verschillende merken. Dus niet alleen Toyota’s. De focus ligt stiekem wel een beetje op Toyota, want de twee docenten waren oud-monteurs van Artsen zonder Grenzen, die alleen maar met Toyota’s rijden. Maar we hadden ook een vrachtwagen, een oude Willy en zelfs een MG oldtimer (niet-4×4) in de groep. Leuk, want divers. En natuurlijk waren er ook een paar andere Toyo’s. Sleutelen doe je in het veld, op bokjes onder een partytent voor regen of zon. Dat vonden wij wel fijn, aangezien je in het veld ook geen brug of put hebt. Gereedschappen zijn aanwezig, maar wij hebben juist onze eigen dingen meegenomen (gemerkt) zodat we zelf konden ervaren wat we misten of niet gebruikten.

Het programma is breed en diep en vol. Drie instructies op een dag (o/m/a, ongeveer een uur elk) en daar tussen sleutelen aan je eigen auto of slooponderdelen. De groepsgrootte was met iets van 8 auto’s en 14 deelnemers oké. Met twee docenten hoeven het er niet meer te zijn, om wel genoeg aandacht te krijgen bij het sleutelen. De docenten zijn goed op de hoogte van de auto’s, erg behulpzaam, sociaal en geven op een leuke informatieve manier les. De hele sfeer is ongedwongen, relaxed.

Verblijf en andere praktische dingen
De boerderij waar iedereen verblijft voor de week (za-vr) is niet heel nieuw, maar voldoet en ademt een vrije sfeer. Mieke (de kok) is erg behulpzaam en attent en kookt prima. Ook als je allergieën of voorschriften hebt denkt en doet ze graag met je mee. In de bar kan je voor gunstige horeca prijzen in de avond fris, bier en wijn kopen. Ook handig is dat we tijdens de week gebruik konden maken van een kleine electrische auto (Renault Twizi): erg handig als je eigen auto open ligt en je moet wat onderdelen halen. Onderdelen kan je trouwens meenemen, maar kan je ook bestellen bij de organisatie, dan krijg je inkoopkorting via Brezan.

Conclusie
Wij kijken terug op een volle, leerzame, gezellige week sleutelen. En een leuke vakantie besteding dus. Groot onderhoud kunnen we zelf nu doen en de kleinere problemen kunnen we zelf oplossen. Ook hebben we veel inzicht gekregen in de technische processen van een motor en hebben we een motorblok zelf uit elkaar gedraaid.

Zouden we de cursus daarmee aanraden? Zeker. Voor beginners en gemiddeld gevorderden. Als je al verder gevorderd bent en nog dieper de techniek in wilt (bv. je eigen motor of koppeling reviseren), dan ga je al wel snel een brug en meer aandacht nodig hebben, dus dan is dit mogelijk niet de cursus die je zoekt.

Als je vragen hebt of meer info wilt, kan je altijd contact opnemen.

Groeten,
Leon